Weidevogelreservaat
Uitkerkse Polder


www.uitkerkse-polder.be [Nieuwsflash]

Nieuwsflash

 Lustrumboek Uitkerkse Polder 03/2009
 

Fotowedstrijd ‘NATUUR IN JE BUURT’. (2016)

Natuurpunt Blankenberge organiseert een fotowedstrijd voor alle kinderen van het  3de tot en met het 6de leerjaar van de scholen in Blankenberge, Wenduine, Nieuwmunster en Zuienkerke.

We zijn benieuwd hoe jij kijkt naar de natuur in jouw buurt. Wat jouw aandacht trekt op het strand, in de duinen en in de polders. Maar ook in de stad of in het dorp kan de natuur boeiend zijn.

Wie een originele kijk heeft op de natuur in zijn onmiddellijke omgeving, wie iets moois of leuks ziet, en dat vervolgens in een prachtige foto weet te vatten, maakt kans op een leuke prijs. Wie wil kan ook een korte motivatie schrijven bij zijn ingezonden werk: Waarom nam je die foto? Wat heeft je zo getroffen dat je het wilde vastleggen op foto? Waren er speciale omstandigheden op het ogenblik dat je het beeld nam? … ?

 Alle foto’s van deze wedstrijd zullen verwerkt worden in verschillende fotomontages. Deze zullen in maart 2016 (9/3 – 20/3),tijdens de fototentoonstelling ‘Natuur in je buurt’ in het Oud Stadhuis, Kerkstraat 41 te Blankenberge, geprojecteerd worden. Iedereen kan dan meegenieten van jouw werk.

Je hoeft helemaal geen lid te zijn van Natuurpunt om deel te nemen aan deze fotowedstrijd. Zit je in hoger genoemde klassen en scholen, dan kun je deel nemen. Stuur je foto(’s) en het ingevulde wedstrijdformulier tussen 15/10/2015 en 15/1/2016 naar fotonatuurinjebuurt@outlook.be

 De wedstrijd wordt ingedeeld in verschillende thema’s, en de foto’s moeten aan enkele voorwaarden voldoen. Lees even aandachtig het wedstrijdreglement, en doe mee!

Wedstrijdreglement (pdf)

Inschrijvingsdocument (klikken en het wordt als Word document gedownload)

 

Nieuw onthaalpunt in de Uitkerkse Polder (2015)

Op 6 oktober werd het nieuwe onthaalpunt aan de Kleiputten te Wenduine
voorgesteld.

De Kleiputten te Wenduine (11 ha) werden in 2010 aangekocht door de
Vlaamse Overheid en ingericht als natuurgebied in het kader van
natuurcompensatie voor de haven van Zeebrugge. Het gebied staat onder
het beheer van Natuurpunt. In het midden van de weidse Uitkerkse
Polder krijgt de natuur hier vandaag alle kansen.

De Oudlandpolder, het samenwerkingsverband tussen de Gemeenten
Blankenberge, De Haan, Zuienkerke en de Provincie West-Vlaanderen,
stond in voor de recreatieve en educatieve ontsluiting van dit gebied.
Hier heeft de gebiedsgerichte werking Noord-West-Vlaanderen een
cruciale rol in het organiseren en coördineren van dit
samenwerkingsverband. Voor wat de Kleiputten van Wenduine betreft,
zorgden we voor de inrichting van het onthaalpunt met een
fietsenstalling, een picknickbank en informatieborden.


Als je het poortje doorgaat en het weggetje volgt kom je aan een meterslange kijkwand vanwaar je een prachtig overzicht hebt over de rietmoerassen. Er zitten constant grote aantallen vogels.

Lustrumboek Uitkerkse Polder (2009)

De Uitkerkse Polder is uitgegroeid tot één van de grootste en belangrijkste natuurgebieden van Vlaanderen. Gedragen door een enthousiaste groep vrijwilligers en ondersteund door onder meer twee Europese Life-projecten en een natuurinrichtingsproject van de Vlaamse overheid werden honderden hectaren aangekocht, hersteld en ingericht. De zeldzame zilte vegetaties breidden fors uit en de populatie weidevogels kende een spectaculaire toename. Tienduizenden bezoekers komen er genieten van het mooie landschap, de rust en de natuur. Een bezoekerscentrum werd gebouwd en in vogelkijkhutten kan men de vogels van dichtbij bewonderen.

Het lustrumboek is in de eerste plaats geschreven voor de vele natuurliefhebbers die in de voorbije jaren het project steunden. Het bevat uitgebreide informatie over het natuurreservaat, waarom het werd opgericht, het gevoerde beheer, de samenwerking met de landbouwers, de uitgevoerde natuurontwikkelingswerken, de resultaten van dat alles maar ook de knelpunten kortom het hele verhaal van het tot stand komen van dit prachtige natuurgebied.,

Het boek telt 160 bladzijden, auteur is John Van Gompel (Natuurpunt) en is opgesmukt met prachtige foto’s van natuurfotograaf Misjel Decleer.

Verwachtte verschijningsdatum: september 2009.

Bestellen  kan door overschrijven van 23 € op rekeningnummer
775-5890567-69 van Natuurpunt Blankenberge met vermelding “lustrumboek”.  Voor wie het boek per post wil ontvangen bedraagt de prijs 27 € (23 € + 4 € verzendingskosten).